about imageW

Biografie

Benja Bruijning (1983) breekt in 2012 definitief door met zijn rol in de bioscoophit ALLES IS FAMILIE. Al op jonge leeftijd speelt Benja in films en tv-series, waaronder DE GROT van Martin Koolhoven en DICHTER OP DE ZEEDIJK.

 

Na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie in 2008, is Benja onder meer te zien in de tv-series BELLICHER: de macht van meneer Miller, DOKTER DEEN en CHARLIE. Daarnaast speelt hij een van de hoofdrollen in de speelfilm DE BENDE VAN OSS en de succesvolle romkom PAK VAN MIJN HART van regisseur Kees van Nieuwkerk. Ook is hij te zien in de boekverfilming van HOE DUUR WAS DE SUIKER en de bioscoophit HARTENSTRAAT. 

 

In het voorjaar van 2016 speelde Benja een hoofdrol in de film DE HELLEVEEG, naar het boek van A.F.Th van der Heijden. Ook was hij te zien in de hoofdrol in telefilm DE TERUGKEER VAN DE WESPENDIEF, naar de novel van Aimée de Jongh.

 

Op het toneel speelt Benja onder andere in RAIN MAN en MONSTERS van De Utrechtse Spelen, in de door hemzelf geschreven voorstelling NIET ZO BEDOELD en de toneelklassieker EEN SNEEUW van Het Toneel Speelt. In 2016 was hij te zien in LULU van Toneelgroep Oostpool.

 

Benja is te zien in verschillende series. Zo speelt hij één van de hoofdrollen in de eerste twee seizoenen van ZWARTE TULP, de eerste eigen dramaserie van Videoland, in beide seizoenen van BNN's VECHTERSHART en in de Net5 serie DE MANNEN VAN DR ANNE.

 

Vorig jaar was hij te zien in de bioscoop DE MATCHMAKER naast Ariane Schluter. Binnenkort is hij te zien in de internationale serie HEIRS OF THE NIGHT en het nieuwe seizoen van de televisieserie NIEUWE BUREN.