Projecten | Theater

Rain Man

RAIN MAN (2012, De Utrechtse Spelen)

 

De jonge self-made zakenman Charlie Babbit heeft het ogenschijnlijk allemaal voor elkaar: een mooie vriendin, een snelle auto en pakken geld. Maar achter deze façade schuilt een wereld van schulden en leegte. Als zijn schatrijke vader overlijdt, lijken al zijn problemen in één klap opgelost. Tot hij hoort dat het familiekapitaal, zeven miljoen dollar, is gestort in een fonds. Om aan dit geld te kunnen komen, moet Charlie vriendschap sluiten met zijn oudere broer, die hij nooit heeft gekend. Maar Raymond is diep autistisch, leeft een leven vol angsten en dwangmatige handelingen, en heeft een heel eigenzinnige kijk op de wereld, waarin geld en maatschappelijk succes geen enkele rol spelen. Een groter contrast tussen twee broers is niet denkbaar.

 

De film Rain Man (1988) won vier Oscars, waaronder beste film. In 2008 werd het script bewerkt tot toneelstuk. In de tussenliggende twintig jaar is de wereld ingrijpend veranderd en zijn wij steeds meer gaan lijken op de beide broers: de rationele Charlie, die denkt dat hij het lot naar zijn hand kan zetten, en de kwetsbare Raymond, die wordt geleefd door irrationele angsten. Rain Man toont ons in een tijd van extremen opnieuw de waarde van authenticiteit, open staan voor de ander en de kracht van de kwetsbaarheid.

 

Jos Thie, artistiek directeur van De Utrechtse Spelen: "Ondanks het succes van de film, had ik hem nooit gezien. Ik leerde het verhaal van Rain Man twee jaar geleden in Londen kennen via het toneel. Ik was op slag geraakt door het thema van twee broers, die elkaars tegenpolen zijn en die elkaar nodig hebben om compleet te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het verhaal van Rain Man van grotere waarde is dan alleen de film en wil dat graag in het theater laten zien."

home slide
home slide
home slide
prev
prewiev image
vorige
next
prewiev image
volgende

 

Rain Man